L´escriptori Clínic

L´escriptori Clínic
Actualitat Sanitària

divendres, 17 d’octubre del 2008

Realització del Test VIH a les Farmàcies


Farmàcies oferiran gratis la prova ràpida del VIH
Una vintena d'establiments de l'àrea de Barcelona faran els tests l'any vinent a majors de 16 anys |
En quinze minuts es disposa del resultat amb una fiabilitat del 99,6%

Prova de laboratori per determinar la presència del VIH.

L'any passat se'n van fer 250.000 a Catalunya

Una vintena de farmàcies de l'àrea metropolitana de Barcelona començaran a fer proves gratuïtes de detecció ràpida del VIH a persones de més de 16 anys a partir de l'any vinent. La iniciativa busca facilitar l'accés a la prova i promoure el diagnòstic precoç de la infecció. L'experiència funcionarà com a prova pilot i, malgrat que, segons va explicar ahir la consellera de Salut, Marina Geli, encara no s'han concretat quins establiments se sumaran al projecte, seran farmàcies pròximes a "poblacions de més necessitat".

La prova pilot durarà uns sis mesos. Després s'avaluarà l'experiència, ja que la idea és ampliar el servei a més farmàcies. Els establiments estaran ubicats en poblacions de més de 50.000 habitants i tindran espais reservats per fer els tests. El president del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, va recordar que les farmàcies són els establiments sanitaris més propers al ciutadà.

La prova de detecció ràpida del VIH triga uns 15 minuts a donar un resultat, amb una fiabilitat del 99,6%. A Catalunya ja hi ha una desena de centres alternatius que ofereixen el test ràpid i que s'adrecen a persones que s'acosten menys als serveis sanitaris convencionals. L'any passat es van efectuar 3.752 proves en aquests centres, el 3% de les quals van donar positiu al VIH.

Pel que fa a les proves convencionals que ofereixen els centres sanitaris, l'any passat se'n van fer 248.111, amb un 0,6% de positius. Precisament dilluns vinent se celebra el Dia de la Prova de la Sida, una iniciativa de Salut i d'entitats com Projecte dels Noms que pretén conscienciar sobre la necessitat de detectar les infeccions pel VIH de forma precoç.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 27. Dissabte, 18 d'octubre del 2008



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada