L´escriptori Clínic

L´escriptori Clínic
Actualitat Sanitària

dimecres, 14 de gener del 2009

L'Eurocambra limita l'ús de pesticides



Una normativa aprovada a Estrasburg prohibeix l'ús de productes fitosanitaris en zones públiques i les polvoritzacions aèries


Font: EFE - Estrasburg (França)

El ple del Parlament Europeu (PE) ha aprovat avui una normativa que va pactar amb els ministres de la Unió Europea (UE) que imposa regles més rígides a l'hora d'autoritzar l'ús de productes fitosanitaris. En virtut de tal normativa, es restringeix més l'ús de pesticides i es prohibeix el seu ús a prop de parcs, escoles, hospitals o dels rius.

Les mesures han estat acordades després d'una llarga tramitació amb controvèrsia pel rebuig de les indústries, els agricultors i altres sectors afectats.

El PE ha aprovat prohibir que en la fabricació de fitosanitaris s'emprin substàncies químiques que puguin ser cancerígenes i afectin a la reproducció, i ha decidit introduir estrictes requisits de seguretat per als components neurotóxics o inmunotóxics.

Aquests nous criteris suposaran la desaparició del mercat de 22 substàncies, segons dades de l'Agència Química Sueca, en les quals es basa el text adoptat.
La normativa prohibeix les polvoritzacions aèries -llevat d'excepcions- i impedeix l'ús de pesticides en zones accessibles al públic en general, com a jardins, hospitals o escoles.
Després de l'aprovació del PE, és necessària ara la ratificació formal del Consell de Ministres de l'UE per a que la normativa entre en vigor.
Els Estats membres tindran dos anys de termini (fins a 2011) per posar-la en marxa.
Segons la legislació, els Governs hauran de posar en marxa plans d'acció nacionals per reduir els riscs de l'ús de pesticides i buscar mètodes alternatius per controlar les plagues.
Així mateix, els països hauran de vigilar que s'emprenen actuacions per preservar el medioambiente aquàtic, com a l'establiment de zones barrera al costat de rius, llacs o canals d'aigua potable, en les quals no estarà permès usar ni emmagatzemar pesticides. També s'hauran d'establir zones protegides a prop de les carreteres i de les vies del tren.
Les persones que utilitzin fitosanitaris n'hauran d'informar els seus veïns.
Hi haurà una "llista positiva" de "substàncies actives" (components químics dels fitosanitaris) per a tota l'UE i els pesticides seran aprovats per les autoritats nacionals basant-se en aquesta relació.
Aquells productes que continguin components perillosos hauran de ser reemplaçats, si existeixen opcions "més segures", en un termini de tres anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada