L´escriptori Clínic

L´escriptori Clínic
Actualitat Sanitària

dimecres, 14 de gener del 2009

CATALUNYA DISMINUEIX LA MORTALITAT INTRAHOSPITALARIA DE PACIENTS QUE HAN PATIT UN ICTUS


La consellera de Salut de Catalunya, Marina Geli, ha presentat els resultats de l'auditoria de l'ictus elaborada pel seu Departament i que se centra en un estudi de les històries clíniques dels pacients que han patit algun episodi, constatant les millores obtingudes per l'aplicació de la Guia d'Atenció a l'Ictus, durant els dos últims anys.
Font: Acta Sanitaria
Els resultats de l'auditoria, que consta de dues parts, una d'estructural i una altra clínica, mostren que els hospitals de Catalunya han incrementat la seva capacitat d'atendre els ictus gràcies a l'augment de recursos especialitzats en l'atenció, tant en l'àmbit dels professionals com en el dels equipaments. En resum, indiquen que està disminuint la mortalitat intrahospitalaria i l'estada mitja en l'hospital.

Durant els últims 2 anys s'ha incrementat significativament l'activació del Codi ictus, la qual cosa ha suposat una millora destacable de l'atenció urgent als pacients que l'han patit i en el resultat final del tractament. Aquest Codi és el mecanisme assistencial d'urgències que fa possible l'aplicació dels tractaments que permeten desobstruir les artèries i millorar considerablement el pronòstic neurològic dels pacients.
Tal com va destacar la consellera, les millores que s'observen en les diverses àrees de qualitat en l'atenció clínica són "molt remarcables, extenses i diverses".
En aquest sentit va destacar les relatives als estàndards bàsics d'atenció, la valoració neurològica, l'inici del tractament rehabilitador o la prevenció i el maneig de les complicacions.

L'ictus a Catalunya
A Catalunya l'ictus és la primera causa de mort en dones (sobretot en l'edat madura), la primera causa mèdica de discapacitat en adults i la segona de demència.
L'impacte d'aquesta patologia sobre la vida quotidiana és molt important, sobretot en els casos en els quals hi ha discapacitat residual.
Malgrat això, s'ha constatat una reducció de la mortalitat superior al 50 per cent en els últims 15 anys deguda, en gran manera, a les millores observades en el control dels factors de risc cardiovascular, sobretot de la hipertensió arterial. En aquest sentit, la contribució de l'Atenció Primària ha estat determinant.
El seguiment d'aquesta malaltia es du a terme amb la Guia d'Atenció a l'Ictus, elaborada des del Pla Director pels professionals i els pacients.
Així mateix, per millorar l'atenció als pacients amb ictus agut, el tractament s'ha estructurat territorialment a partir del ja esmentat 'Codi ictus'.
Es tracta d'un model distribuït en deu àrees que permet que els pacients que en pateixen un puguin ser traslladats de forma immediata a un hospital de referència, amb capacitat per avaluar, diagnosticar i tractar (si pot ser amb fàrmacs trombolíticos).
Hi ha 13 centres de referència i cada una de les 10 àrees té un comitè local de seguiment format per professionals.
Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada