L´escriptori Clínic

L´escriptori Clínic
Actualitat Sanitària

divendres, 21 de novembre del 2008

Es constitueix el consorci BioPol a l'Hospitalet de Llobregat

Neix per potenciar la recerca biomèdica i l’intercanvi de coneixements, que asseguren un impacte en la salut i en el benestar dels ciutadans

Servirà de base per crear noves empreses i per atraure companyies del sector farmacèutic i biotecnològic de fora de Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, i la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, han presidit l’acte de constitució del nou consorci BioPol, a l’Hospitalet de Llobregat. També hi han assistit la consellera de Salut, Marina Geli; l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín; el rector en funcions de la Universitat de Barcelona, Josep Samitier, i la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada. L’acte ha tingut lloc aquesta tarda a l’edifici modular BioPol de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

El nou consorci està format per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Universitat de Barcelona i la Bioregió de Catalunya (BioCat), i neix per potenciar l’àrea científica, la transferència de coneixements i la recerca biomèdica a Catalunya, per servir de base a la creació de noves empreses i per atraure altres companyies del sector farmacèutic i biotecnològic de fora de Catalunya.

La missió del BioPol serà fomentar les activitats productores de coneixement, que asseguren un impacte en la salut i en el benestar dels ciutadans, la generació de riquesa a través de la col·laboració amb empreses consolidades i també la creació de noves empreses, dins l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.

El projecte BioPol es proposa constituir un clúster d’institucions sanitàries, d’entitats generadores de coneixement, de centres de recerca i d’empreses del sector de ciències de la vida i de la salut, en un entorn físic format per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Hospital de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), el Campus de la Universitat de Barcelona (UB) i el futur Parc Científic de la Salut BioPol, en el qual s’ubicaran les empreses, dins el terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat.

El futur Part Científic centrarà la seva activitat en la recerca biomèdica bàsica i clínica en àrees de la biomedicina, la bioenginyeria i la biotecnologia, i constituirà, a més, un entorn de creació de noves empreses de base tecnològica i unitats mixtes de col·laboració entre ambdós pols: el públic i el privat. Així mateix, facilitarà la recerca d'excel·lència a l’entorn de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL), centre en què conflueixen els investigadors de l'Hospital Universitari de Bellvitge, de la Universitat de Barcelona i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Alhora, el nou Parc Científic i Empresarial es dotarà d'una àmplia oferta tecnològica i les noves empreses que hi iniciïn la seva activitat disposaran d'un espai d'incubació.

L’edifici modular del BioPol

Aquesta és la primera fase del projecte BioPol. Es tracta d’una construcció modular de prop de 500 m2, que està preparada per incorporar-hi dos pisos més. S’ha finançat amb un ajut del Ministeri d’Innovació i Universitats, dins el programa d’ajuts a parcs científics gestionat per la Universitat de Barcelona.

L’ocupació inicial prevista és de dos mòduls per a la recerca en fisiologia humana més un de dimensions especials ocupat per la cambra hipobàrica, dos més per al projecte Barcino de recerca en nous materials per a pròtesis, un mòdul doble i un altre de senzill, lliures per a les activitats que decideixi el consorci Biopol en el futur.

Dues línies inicials d’investigació: el projecte Barcino i la cambra hipobàrica

BioPol inicia la seva trajectòria amb dos projectes de recerca: Barcino i la cambra hipobàrica. El primer es basa en un robot que, a velocitats superiors a la del so, produeix pròtesis de materials biocompatibles per projecció tèrmica freda destinades al mercat biomèdic.

Barcino és un programa que suposa un repte europeu, per tal com introdueix noves tecnologies d’obtenció de pròtesis, que permetrà en un futur breu la creació de noves empreses dedicades a fabricar aquestes especialitats.

Actualment, no hi ha al mercat una tecnologia tan desenvolupada com la que incorpora Barcino, i les pròtesis que s’obtenen no presenten problemes de rebuig, tenen una durada més llarga que les convencionals i resulten més econòmiques.

La cambra hipobàrica ha permès demostrar l’eficàcia de l’exposició intermitent a la hipòxia hipobàrica (altitud simulada) per estimular les respostes d’aclimatació de l’organisme humà a l’altura. El Servei d’Hipobària del BioPol té com a finalitat oferir als pacients, alpinistes i esportistes, la realització de programes d’exposició intermitent a la hipòxia hipobàrica, proves de tolerància a la hipòxia i d’altres procediments basats en l’exposició a baixa pressió ambiental.

El potencial científic d’aquesta unitat és molt important i ajudarà a aprofundir en el coneixement dels mètodes adaptatius a condicions d’hipòxia hipobàrica i la transferència directa a l'àmbit clínic, amb repercussions tant sobre l'evolució de les diferents patologies com sobre el cost econòmic del tractament d'alguna d'aquestes patologies.

Les principals aplicacions en patologies seran: el tractament d’asmàtics i malalts respiratoris crònics en altitud moderada, la rehabilitació de malalts coronaris postinfart, el tractament de l'anèmia en pacients renals crònics, l’aplicació prèvia en cirurgia cardíaca programada (autotransfusió), l’aplicació en pacients amb síndrome de fatiga crònica, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada